Tema
Debat

Forsikringssvindelen er dyr for de ærlige kunder

Forsikringsselskaberne afslører nu forsikringssvindel for over 800 millioner kr. om året. Det viser helt nye tal fra brancheforeningen Forsikring & Pension. Hvis ikke der blev svindlet, kunne de ærlige kunder rundt regnet spare 1.100 kr. om året pr. husstand.

 

Der afsløres mere og mere forsikringssvindel i Danmark. I 2018 steg den opdagede forsikringssvindel 34 pct. i forhold til året før. Dermed blev der afsløret forsikringssvindel for 810 mio. kr.  

 

Især på tingskadeområdet er afsløringen af forsikringssvindel vokset. Her er stigningen på 40 pct., mens der er et fald i opdaget forsikringssvindel i forbindelse med personskader på 19 pct.

 

- Der er en direkte parallel mellem forsikringssvindel og socialt bedrageri. Hvis man snyder sig til en forsikringserstatning eller sociale ydelser, som man ikke er berettiget til, går det ud over os alle. Vi må finde os i højere forsikringspræmier eller højere skattebetalinger end nødvendigt, siger vicedirektør Thomas Brenøe fra Forsikring & Pension.

 

- Derfor er det positivt, at forsikringsselskaberne afslører flere forsikringssvindlere. Men det er kun toppen af isbjerget, vi ser. I internationale undersøgelser regner man med, at op mod 10 pct. af alle forsikringserstatninger går til svindel. Omregnet til danske forhold svarer det til 4,3 mia. kr. årligt. Det er over fire gange mere, end vi opdagede i 2018, siger Thomas Brenøe.

 

Skader opdigtes eller overdrives

Forsikrings- og pensionsbranchen oplever mange former for snyd og svindel. Typiske svindelforsøg er, at der opdigtes og anmeldes et indbrud, der aldrig er sket. Eller at en skade gøres meget værre, end den er - i skadesanmeldelsen eller i virkeligheden.

 

Men der er også meget svindel med personskader. Der svindles med ulykkesforsikringer og bilforsikringer med opdigtede eller voldsomt overdrevne skader på personer.

 

Der er også svindel med forsikringer tilknyttet pensionsordninger og arbejdsskadeforsikringer. Her snydes der fx med tab af erhvervsevne og invaliditet. Den type svindel kan være meget dyr. Et erhvervsevnetab betales typisk over lang tid – fra skaden er sket og frem til pensionsalderen. Derfor kan der være tale om svindel for mange millioner kr. i de enkelte sager.

 

Ikke en nation af svindlere

Danskerne synes ikke, forsikringssvindel er i orden, og langt de fleste kunne aldrig finde på at svindle med forsikringerne. Det viser en undersøgelse som Epinion har gennemført for Forsikring & Pension. Her mener hele 94 pct., at forsikringsselskaberne skal gøre en særlig indsats for at bekæmpe forsikringssvindel. 98 pct. mener ikke, det er i orden at overdrive eller opdigte en personskade for at få erstatning.

 

 

Opdaget forsikringssvindel 2016 - 2018

 

Kilde: Forsikring & Pension

 

 

 

Forsikringssvindel efter type af svindel - skadesforsikring

 

Kilde Forsikring & Pension

 

 

 

Kontakt


Tema om forsikringssvindel


Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.