Tema
Debat

Ansvarsforsikring til unge

Er du skyld i, at andre kommer til skade, eller kommer du til at ødelægge andres ting, kan du i værste fald få et erstatningskrav på mange mio. kroner. Derfor er det meget vigtigt, at du har en privat ansvarsforsikring, som er en del af en indboforsikring.

Du kan komme til at erstatte de skader, du laver ved dine fejl eller forsømmelser, dvs. når du med et juridisk udtryk har opført dig uagtsomt eller har lavet skaden med vilje. 

Bliver du mødt med et erstatningskrav, kan du få hjælp fra dit forsikringsselskab, hvis du har en privat ansvarsforsikring, som er en del af din indboforsikring. 

​​Anmeld altid skaden til dit selskab

Med en ansvarsforsikring, slipper du også for at diskutere, om det er din skyld, at skaden skete.

Lov aldrig erstatning, men anmeld i stedet altid skaden til dit forsikringsselskab. Så afgør de, om du er ansvarlig for skaden ud fra din forklaring - og i nogle tilfælde også den skadelidtes og/eller vidners forklaring.

Er du ansvarlig, betaler dit forsikringsselskab erstatning til den skadelidte - med mindre du har lavet skaden med vilje, eller fordi du var fuld. I sådan en situation må du selv betale.

Har du ikke gjort noget forkert, hjælper dit forsikringsselskab dig også. De hjælper nemlig med at afvise krav om erstatning, hvis det juridisk set slet ikke er din skyld, at skaden er sket.

Skader på lånte ting

Ødelægger du ting, som du har lånt eller lejet, dækker din ansvarsforsikring typisk skader på udvalgte ting, når det sker i de første 30 dage af låne-/lejeperioden.
 
Har du fx lånt en computer i et par dage for at skrive en opgave, og du taber den på gulvet, vil din ansvarsforsikring normalt erstatte skaden. Men vær opmærksom på, at der oftest er en selvrisiko. Det betyder, at du selv skal betale noget af skaden. Tjek med dit forsikringsselskab, hvad der gælder.