Tema
Debat

Rejseforsikring

Her finder du svar på udvalgte spørgsmål til rejseforsikring
Dækker det blå kort hjemtransport?

Nej, det blå kort dækker ikke hjemtransport, hverken ved sygdom, ulykke eller dødsfald. Hvis du ønsker at sikre dig mod udgifter til hjemtransport på din ferie, skal du købe en rejseforsikring.

Er det rigtigt at vores rejseforsikring ikke dækker, fordi min mand var indlagt med for højt blodtryk inden afrejsen?

Generelt er det sådan, at en rejseforsikring kun dækker akut sygdom, der opstår under rejsen. Den dækker ikke forværring af eksisterende sygdom, som er opstået 2 måneder inden rejsen. I jeres situation er det derfor en god ide at kontakte jeres forsikringsselskab og få en forhåndsvurdering, dvs. få afklaret om eller hvordan forsikringen dækker på jeres rejse. Det forventede behov for behandling på rejsen har betydning for, om selskabet vil dække din mand på den kommende rejse.
Det er i alles interesse, at I er helt parat til at rejse. En ting er, hvordan I er dækket af jeres forsikring, noget andet er, at det ikke er nogen rar situation at blive meget syg og samtidig være langt væk hjemmefra.

Kan jeg få dækket mine udgifter flere gange, hvis jeg har flere rejseforsikringer?

Nej, du kan kun få dækket dine udgifter én gang. Men du kan vælge at anmelde skaden til det forsikringsselskab, hvor du har den bedste dækning

Kan jeg få erstatning, hvis min bagage er forsinket på returrejsen til DK?

Nej, rejseforsikringen dækker kun forsinket bagage på udrejsen og ikke ved returrejsen til Danmark.

Kan jeg være sikker på, at rejseforsikringen på mit kreditikort dækker, hvis jeg fx bliver syg på rejsen?

Nogle kreditkortselskaber betinger dækningen af, at du fx betaler rejsen med kortet. Der kan være forskel på, hvem forsikringen dækker, og hvad den dækker fra kort til kort. Hvis du er i tvivl om, hvordan dit kort dækker, så kontakt din bank eller forsikringsselskabet.

Skal jeg have en rejseforsikring, hvis jeg holder ferie i DK?

Nej, som hovedregel skal du ikke have en rejseforsikring, når du alene holder ferie i Danmark. Dog kan en afbestillingsforsikring være nyttig at have, hvis du pga. akut sygdom må aflyse dit ophold, ligesom nogle rejseforsikringer rent faktisk kan dække fx ødelagte feriedage ved ferie i Danmark.

Hvilken sikkerhed har jeg, hvis et flyselskab går konkurs, inden jeg tager afsted?

Tidligere kunne man købe en konkursforsikring via flyselskabet. Det skyldes, at kun pakkerejser var dækket af Rejsegarantifonden, og at konkurs er undtaget af en almindelig rejse- og afbestillingsforsikring.

Fra den 1. juli 2015 blev flybilletter også omfattet af Rejsegarantifondens dækning, hvis et flyselskab går konkurs. Konkursforsikringen blev derfor gjort overflødig, og det er derfor, at du ikke længere har mulighed for at tilvælge den, når du køber flybilletter. For at du kan få dækket dine flybilletter af Rejsegarantifonden, skal følgende være opfyldt: 

  1. Du har købt flybilletter med udrejse fra og hjemrejse til en dansk lufthavn.
  2. Du kan dokumentere, at du har købt og betalt flybilletten.
  3. Virksomheden, som du har købt flybilletten hos, er gået konkurs.

Du skal dog være opmærksom på, at der er forskel på dækningen, alt efter om du er kommet afsted på din ferie eller ej.

Hvis du fx strander i udlandet pga. konkurs, så sørger Rejsegarantifonden for, at du bliver hjemtransporteret.

Hvis konkursen derimod sker, inden du er kommet afsted, får du kun refunderet flybillettens pris, hvis der er tilstrækkelige midler i fonden, og man skal altid betale en selvrisiko på 1.000 kr. pr. person.

Du kan derfor med fordel betale din flybillet med et internationalt betalingskort, som i nogle tilfælde giver dig mulighed for at gøre indsigelse mod betalingen via dit pengeinstitut.

Du kan læse mere på Rejsegarantifondens hjemmeside: www.rejsegarantifonden.dk

Hvilke forsikringer har min søn brug, når han skal rejse 5 måneder til USA?

Vi kender desværre ikke alle forsikringsselskabers produkter og vilkår. Men mange rejseforsikringer dækker normalt kun rejser op til 60 dages varighed. Som det første skal I derfor sikre jer, at forsikringen dækker ham i hele perioden, og at den dækker i hele verden.

 

Hvis ikke jeres rejseforsikring dækker hele perioden, kan I kontakte jeres forsikringsselskab eller tjekke forsikringsguiden.dk. Her kan I indtaste din søns specifikke rejsedage og finde en forsikring, der dækker under hele hans ophold i USA.

 

Herudover vil jeg råde jer til at undersøge, om rejseforsikringen inkluderer en dækning for privatansvar og indbo. For jeres/hans egen indboforsikring dækker normalt kun ophold i udlandet i indtil tre måneder fra afrejse. Det betyder, at han ikke er dækket, hvis han efter tre måneder fx bliver udsat for tyveri eller er skyld i, at andre kommer til skade.

 

Hvis han har en ulykkesforsikring, vil den som oftest dække ham i udlandet i op til et eller to år. Det fremgår af hans forsikringsvilkår. Hvis han skal arbejde under sit ophold, skal han desuden sikre sig, at forsikringen dækker den type erhverv, han skal udføre. Samtidig må han undersøge, om han kan være dækket af arbejdspladsens evt. forsikringer, hvis han fx kommer til skade eller er skyld i andres skade under arbejdets udførelse. For sidstnævnte vil ikke være dækket af en privat ansvarsforsikring.

 

Jeg håber, at mit svar har givet dig et bedre indblik, og at din søn får et rigtigt godt ophold i USA.

Skal jeg ikke have betalt en ny rejse for hele familien efter min datters sygdom på Kreta?

Mange rejseforsikringer dækker ødelagt ferie, hvis man bliver indlagt pga. akut sygdom eller uheld på
ferien. Men der kan være forskel på, i hvilke situationer forsikringen helt præcis dækker, og hvor mange dage og personer forsikringen betaler kompensation for. I kan se i jeres vilkår, hvilke regler der gælder for jeres forsikring.

 

Du skriver ikke, hvor længe I skulle være væk. Men først og fremmest skal man oftest være indlagt i mere end halvdelen af ferien for at få erstattet det fulde beløb til en helt ny rejse (erstatningsrejse). Hvis man har været syg mindre end halvdelen af tiden, kan man i stedet have krav på at få dækket ødelagte feriedage – dvs. rejsens pris pr. dag i den tid, man har været indlagt.

Men man kan ikke nødvendigvis få erstatning for samtlige rejsedeltagere. For ofte dækker en rejseforsikring kun den, som bliver syg og optil en eller to personer mere. Det kan være forklaringen på, at dit forsikringsselskab ikke betaler kompensation for jer alle fire.

Hvordan sikrer vi os i tilfælde af sygdom, når vi rejser flere familier sammen?

For det første er det vigtigt at tjekke, om alle rejsedeltager har en afbestillingsforsikring i forvejen, og om den dækker, hvis andre end de selv bliver syge. Der kan være stor forskel på, hvordan en afbestillingsforsikring dækker hos de enkelte forsikringsselskaber, og når I rejser på tværs af familier, kan der nemt opstå en situation, hvor der ikke er dækning på alles rejseforsikring.

 

De fleste afbestillingsforsikringer dækker, hvis den/de forsikrede inden afrejsen bliver akut syge, kommer til skade eller pludseligt dør, eller hvis der opstår akut sygdom eller dødsfald i nærmeste familie (fx børnebørn, svigerbørn, forældre, søskende, svigerinde, svoger og bedsteforældre). Herudover er det på nogle forsikringer også muligt at afbestille, når en rejseledsager bliver syg eller dør, hvis rejseledsageren selv har ret til erstatning fra deres egen afbestillingsforsikring. Det kan dog være et krav, at rejselederens afbestilling betyder, at du må rejse alene.

 

Gruppeafbestillingsforsikring

Da I er mange familier, som rejser sammen, og I ikke allesammen er en del af hinandens nærmeste familie, og du har betalt størstedelen af rejsen, kan det betyde, at du ikke kan få refunderet det fulde beløb for rejsen, hvis du, din familie eller venner bliver syge. Jeg vil derfor anbefale dig at få et tilbud på en gruppeafbestillingsforsikring, som giver ret til afbestilling, hvis der opstår sygdom på tværs af familierne.

 

Hvis du allerede har bestilt rejsen, skal du være opmærksom på, at det ikke er muligt at købe en afbestillingsforsikring hos alle forsikringsselskaber. I nogle selskaber skal du have købt forsikringen, inden du køber rejsen. Hos andre selskaber skal du købe forsikringen, inden du betaler rejsens depositum, og nogle selskaber har blot et krav om, at du køber gruppeafbestillingsforsikringen senest 14 dage før afrejse.

Ingen resultater fundet