Det er højsæson for stormvejr. Inden det går galt, er det klogt at gå hus og have efter og sikre sig mod elementernes rasen. Sådan lyder opfordringen fra Forsikringsoplysningen til landets husejere.
Det er heldigvis flere år siden, at Danmark sidst blev ramt at helt store storme som fx Allan og Bodil.
Det var ekstremt dyre storme, der trak et spor af massive ødelæggelser tværs over landet. Når det går så voldsomt for sig, er det naturligvis svært helt at slippe for skader. Men med nogle få tiltag kan man selv forebygge skader på hus og have og undgå, at mere almindelige storme får magt.
- Gå en tur rundt om huset, og hold skarpt øje med, om der er løse tagplader eller tagsten, der kan rive sig helt løs i en storm. Kig også efter om vindskeder, inddækninger m.m. sidder ordentligt fast. Får en storm først fat et sted, kan det hurtigt udvikle sig til meget store skader, siger Anja Lintrup Sørensen, konsulent hos Forsikringsoplysningen.
Pas på træer, trampoliner og havemøbler
Forsikringsoplysningen opfordrer også til, at man giver større træer på grunden et kritisk blik og evt. finder grensaks eller sav frem. Er der løse grene eller tegn på, at træer er ved at gå ud, kan der være stor risiko for skader på huset eller taget under en storm.
Også havetrampoliner, havemøbler og parasoller kan lave store ulykker under en storm.
- Hos Forsikringsoplysningen hører vi ofte fra folk, der har fået skader på eget hus eller bilen fra naboens trampolin, havemøbler eller parasoller, der pludselig kom væltende eller flyvende, siger Anja Lintrup Sørensen.
Det er en god ide – i tide – at fastgøre trampolinen ordentligt eller pakke den helt eller delvist væk på de tider af året, den ikke bruges. Både for sin egen og naboens skyld så kan man gøre det samme ved havemøbler, parasoller og andre ting, som man har brugt ude i løbet af sommeren.
Antal stormskader
Statistikken viser udviklingen i antallet af stormskader på bygning og indbo i perioden 2006-2019.