Tema
Debat

Nye sommerhusejere: Huset behøver hjælp inden vinter

13. okt. 2021
Der er kommet mange nye sommerhusejere til. De er på udebane, når de nu skal i gang med at forberede sommerhuset på sne, frost og ubudne gæster. Forsikringsoplysningen kommer med de gode råd og opfordrer til at bruge lidt af efterårsferien på vintertjek af sommerhuset.

Efterårsferien er for mange årets sidste tur i sommerhuset. Når sommerhuset står tomt i vinterhalvåret, stiger risikoen for frostskader og indbrud. Og skaderne kan hurtigt udvikle sig, fordi vi sjældent opdager dem i tide uden for sommerhussæsonen.

 

- Hvis vinteren byder på hårde frostgrader, er der stor risiko for, at vandrørene i sommerhuset sprænger, og vandet fosser ud. Det kan man forebygge ved at lukke for vandet ved hovedhanen og åbne alle husets vandhaner. Dermed får du tømt anlægget for vand, så der ikke er vand nok tilbage til at forårsage frostsprængninger, siger forsikringsekspert Anja Lintrup Sørensen i Forsikringsoplysningen hos Forsikring & Pension (F&P).

 

Derudover anbefaler Forsikringsoplysningen, at du:

  • afmonterer termostatstyrede blandingsbatterier og tømmer dem for vand
  • tømmer vaske- og opvaskemaskiner for vand
  • tømmer eller sørger for at frostsikre toilettet, fx med frostvæske.

 

Får du ikke tømt vandinstallationerne, skal sommerhuset holdes helt frostfrit – også for at forsikringen dækker eventuelle skader. Din sommerhusforsikring dækker nemlig ikke vandskader pga. frostsprængte rør, hvis det sker i rum, der ikke er tilstrækkeligt opvarmede.

 

- Vi anbefaler også, at man får renset tagrenderne for nedfaldsblade og tjekket, at alle afløb fungerer, så de er i stand til at klare efterårets og vinterens store regnmængder. Og så er det klogt at tjekke sit tag og træerne for løstsiddende og rådne grene, der nemt kan falde ned i en storm.

 

Frist ikke indbrudstyven

Når du lukker og slukker for denne sæson, så efterlad ikke ting, der kan friste tyvene, fx elektronik. Mange sommerhuse er efterhånden indrettet som helårshuse. Derfor bør man også sikre sit hus grundigt med solide hasper, dobbeltlås på dørene og evt. tilmelde sig nabohjælp, hvis det er muligt.

 

Herudover er det en god ide at:

  • trække gardinerne fra, lade skabene stå åbne, så tyven kan se, at der ikke er noget at komme efter
  • låse haveredskaberne inde, så tyven ikke kan skaffe sig nem adgang til huset
  • fjerne ekstra nøgler, som ofte er gemt ved sommerhuset.

 

Generelt bør man udover haveredskaber også låse grill, parasol, havemøbler osv. inde i sommerhuset eller i et skur, siger Anja Lintrup Sørensen, da de er dækket i begrænset omfang i vinterperioden.

 

I sommerhalvåret, hvor man bruger sommerhuset jævnligt, er alle disse ting som hovedregel dækket, hvis tyven skulle slå til – også selvom de står udendørs. Men i vinterhalvåret, hvor sommerhuset ofte er ubeboet i længere perioder, får man ingen erstatning ved simpelt tyveri, dvs. når tyven er på spil udendørs eller stjæler fra et sommerhus, som ikke er forsvarligt aflåst. Endelig dækker forsikringen aldrig stormskade på udendørs ting.

 

 

Tjek sommerhusforsikring på Forsikringsguiden

Selvom du kan gøre meget for at passe på dit sommerhus, er det godt at have en sommerhusforsikring, hvis uheldet er ude. Vil du som ny sommerhusejer undersøge, hvordan markedet ser ud for sommerhusforsikringer, kan du sammenligne pris og dækning på Forsikringsguiden.dk.

 

Forbrugerrådet Tænk og Forsikring & Pension står bag denne service, hvor priserne er online og kommer direkte fra forsikringsselskaberne. På den måde kan forbrugerne være helt sikre på, at de får vist gældende priser og dækninger.

 

 

Statistik for sommerhusskader i 2020

Skadetype

Antal skader

Erstatninger

Indbrud 

2.441

27.457.000

Vandskader, som skyldes skjulte rør 

2.912

39.572.000

 

 

 

Statistik


Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.