Tema
Debat

Sådan klargør du sommerhuset til vinteren

24. sep. 2020
Mange bruger efterårsferien til at lukke sommerhuset ned. Det skal forberedes på sne, frost og ubudne gæster. Se Forsikringsoplysningens gode råd om, hvad du især skal være opmærksom på.

For mange er efterårsferien lig med årets sidste tur i sommerhuset. Når sommerhuset står tomt i vinterhalvåret, stiger risikoen for frostskader og indbrud. Men du kan rent faktisk selv forebygge begge dele.

- Hvis vinteren byder på hårde frostgrader, er der stor risiko for, at vandrørene i sommerhuset sprænger, og vandet fosser ud. Det kan du forebygge ved at lukke for vandet ved hovedhanen og så åbne alle husets vandhaner. Dermed får du tømt anlægget for vand, så der ikke er vand nok tilbage til at forårsage frostsprængninger, siger konsulent Anja Lintrup Sørensen, Forsikringsoplysningen.

Derudover anbefaler Forsikringsoplysningen, at du:

  • afmonterer termostatstyrede blandingsbatterier og tømmer dem for vand
  • tømmer vaske- og opvaskemaskiner for vand
  • tømmer eller sørger for at frostsikre toilettet, fx med frostvæske.

Får du ikke tømt vandinstallationerne, skal sommerhuset holdes helt frostfrit – også for at forsikringen dækker eventuelle skader. Din sommerhusforsikring dækker nemlig ikke vandskader grundet frostsprængte rør, hvis det sker i rum, der ikke er tilstrækkeligt opvarmede.

Gør livet surt for indbrudstyven

Giv dig tid til at gå dit sommerhus efter ”med tyvens øjne”, inden du lukker og slukker for denne sæson. Sørg især for at få taget de ting med, der kan friste tyvene, fx elektronik. Mange sommerhuse er imidlertid udstyret som helårshuse i dag. Derfor bør man sikre huset grundigt med solide hasper, få monteret dobbeltlås på dørene og evt. tilmelde sig nabohjælp, hvis det er muligt.

Herudover anbefaler Forsikringsoplysningen, at du:

  • trækker gardinerne fra, lader skabene stå åbne, så det er tydeligt, at der ikke er noget at komme efter
  • låser haveredskaberne inde
  • fjerner ekstra nøgler, der ofte er gemt ved sommerhuset.

- Vi anbefaler også, at man får renset tagrenderne for nedfaldsblade og tjekket, at alle afløb fungerer. Det er også en god ide at kigge træer igennem for store rådne grene, der kan falde ned i en storm. Og endelig bør man låse haveredskaber, grill, parasol osv. inde i sommerhuset eller i et skur, siger Anja Lintrup Sørensen.

I sommerhalvåret, hvor man bruger sommerhuset jævnligt, er alle disse ting som hovedregel dækket, hvis tyven skulle slå til – også selvom de står udendørs. Men i vinterhalvåret, hvor sommerhuset måske er ubeboet i lange perioder, betragtes det som simpelt tyveri, hvis tyven er på spil udendørs. Og i det tilfælde får man ingen erstatning.

Tjek sommerhusforsikring på Forsikringsguiden

Vil du undersøge, hvordan markedet ser ud for sommerhusforsikringer, kan du sammenligne pris og dækning på Forsikringsguiden.dk. Forbrugerrådet Tænk og Forsikring & Pension står bag denne service, hvor priserne er online og kommer direkte fra forsikringsselskaberne. På den måde kan forbrugerne være helt sikre på, at de får vist gældende priser og dækninger.

 

Statistik for sommerhusskader i 2019

Skadetype

Antal skader Erstatninger
Indbrud  2.354 32.039.000
Vandskader, som skyldes skjulte rør  2.402 30.270.000

 

Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.