Tema
Debat

Forsikring under studenterkørsel

Køretøjer skal være godkendt til studenterkørsel af politiet. Hestevogne skal have ansvarsforsikring.

Det sker, at studenter kommer til skade i forbindelse med kørslen. Enten fordi de krav, som myndighederne stiller til kørsel med personer, formentlig ikke har været overholdt, eller fordi studenterne ikke har udvist tilstrækkelig forsigtighed.  

Tjek, at køretøjet er lovligt

Arrangører af studenterkørslen skal overholde de krav, der bliver stillet til studentervogne. De fleste studenter bliver transporteret på ladet af en lastbil eller på en traktorpåhængsvogn. For at blive godkendt til studenterkørsel skal ejeren have en polititilladelse, som først er gyldig, når køretøjet har fået en påtegning fra Statens Bilinspektion.

Ingen krav til hestevogn

Det kræver ikke nogen speciel tilladelse fra politiet for at køre i hestevogn. Men tjek, om hestevognsejeren har en ansvarsforsikring.

Ved alvorlige uheld, som hestevognsejeren er skyld i, kan skaderne løbe op i mange mio. kr. Et beløb, som man må forsøge at få fra hestevognsejeren selv, hvis han ikke er ansvarsforsikret. 

Skader på turen

Kommer du til skade under kørslen, fx hvis studentervognen kører galt, er du dækket af køretøjets lovpligtige ansvarsforsikring. 

Skader, der ikke sker under kørslen, og hvor andre fx vognmanden eller en klassekammerat er skyld i din skade, kan være dækket af den anden parts privat- eller erhvervsansvarsforsikring alt efter, hvordan uheldet er sket.

Er du skyld i, at andre kommer til skade, eller ødelægger du andres ting, skal du anmelde skaden til din/dine forældres private ansvarsforsikring (som er en del af deres indboforsikring).

Er du selv ulykkesforsikret?

Hvis uheldet er ude, og ulykken medfører varige mén, kan du få erstatning fra din egen ulykkesforsikring. Det gælder også, selv om du får erstatning fra en eventuel erstatningsansvarlig – fx vognmanden. 

Er du i tvivl, om du har en ulykkesforsikring, så spørg eventuelt dine forældre. Hvis ikke du er forsikret, så overvej at købe en ulykkesforsikring. Du kan sammenligne priser og dækning på Forsikringsguiden.dk.

Hvis du er fuld

Vær opmærksom på, at de fleste forsikringer ikke dækker skader, der sker, fordi du er fuld. Det gælder både de skader, du laver på andre, og hvis du selv kommer til skade.

Gode råd

  • Tjek, at vognmanden har en polititilladelse og at køretøjet er lovligt
  • Undersøg vognmandens forsikringsforhold
  • Sørg for, at du er ulykkesforsikret 
Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.