En kaskoforsikring på en bil er faktisk køretøjets ulykkesforsikring. Den dækker fx tyveri, hærværk og de skader, som du ved et uheld laver på køretøjet.

 

Det er frivilligt, om du vil have en kaskoforsikring på din bil. Har du lånt penge til at købe bilen, vil din bank dog normalt kræve, at du køber en kaskoforsikring.

Vælger du ikke at købe en kaskoforsikring, må du selv dække udgifterne ved tyveri, brand, hærværk og de skader, som du selv laver på køretøjet. Ligesom du også selv må betale for parkeringsskader, hvis du ikke ved, hvem den ansvarlige er. 

 

Du kan opleve, at et selskab ikke vil sælge dig en kaskoforsikring, fordi de anser risikoen for at være for høj. Det kan fx være, hvis bilen er meget dyr. Eller de kan stille ekstra krav til fx tyverisikringsudstyr. Derfor anbefaler vi, at du kontakter dit forsikringsselskab, før du køber et køretøj. Du kan også sammenligne priser og dækning på bilforsikringer forsikringsguiden.dk.

 

Find den rigtige bilforsikring

På Forsikringsguiden.dk kan du sammenligne pris og dækning på bilforsikringer.

Forsikringsguiden

Det dækker en kaskoforsikring på en bil

Mens bilens ansvarsforsikring dækker de skader, du laver på andre med dit køretøj, dækker en kaskoforsikring enhver skade på det forsikrede køretøj samt tyveri. Der er dog nogle undtagelser: 

Kaskoforsikringen dækker bl.a. ikke:

  • Skader opstået på grund af rust, slitage, stenslag i lak, ridser o.l.
  • Skader i mekaniske/elektriske dele, fx motor, medmindre skaden er opstået ved brand, lynnedslag, eksplosion, tyveri, røveri, hærværk eller under transport på eller ved hjælp af et andet køretøj.
  • Skader lavet med vilje eller ved grov uagtsomhed
  • Skader, der sker fordi føreren var påvirket af spiritus, narkotika eller lignende
  • Skader, hvor føreren ikke har kørekort, med mindre det er dokumenteret, at den manglende kørefærdighed ikke er årsag til uheldet.

Redningsforsikring på kør selv-ferie i udlandet

En kaskoforsikring indeholder altid en redningsforsikring. Den dækker ved kørsel i udlandet, hvis dit motorkøretøj har en totalvægt på max 3,5 tons. De fleste forsikringsselskaber bruger "Rødt Kort-ordningen" eller en lignende redningsordning. Du kan se vilkårene på det røde servicekort, som du kan downloade hos SOS International. Du kan også gratis hente Rødt Kort-appen på din smartphone.

 

Retshjælpsforsikring

Har du en kaskoforsikring på din bil, er der også tilknyttet en retshjælpsforsikring. Den kan i visse tilfælde betale sagsomkostninger ved private retssager, der vedrører din bil samt tvister, der vedrører personskade opstået ved kørsel med bilen.

For at du kan bruge retshjælpsforsikringen, skal du i de fleste tilfælde først henvende dig til en advokat, der vil vejlede dig om, hvad du skal gøre.

Retshjælpsforsikringen har en maksimumdækning og selvrisiko, der kan variere fra forsikringsselskab til forsikringsselskab. Tjek din forsikringsaftale.

Tilvalg - friskade, bilafsavn og værdiforringelse

Du kan i de fleste forsikringsselskaber købe forskellige tilvalg til din kaskoforsikring. Friskade, bilafsavn og værdiforringelse er nogle af de vigtigste.

 

  • Friskadedækning, som betyder, at du undgår eventuel prisstigning eller selvrisiko ved skader på fx bilens glasdele, skader efter nedstyrtende genstande, tyveri og brand.
  • Bilafsavnsforsikring, som giver mulighed for få betalt leje af en erstatningsbil, eller at du får udbetalt et fastsat beløb ved en kaskoskade.
  • Værdiforringelse, som betyder, at du får udbetalt en kontant erstatning, hvis din nyere bil (normalt højst tre år gammel) får en alvorlig skade, som nedsætter bilens værdi.

Spørg selskaberne - de er forskellige

Der kan være forskelle i forsikringsselskabernes vilkår, fx selvrisiko, dækning af ekstraudstyr m.m. Har du et helt konkret spørgsmål, skal du kontakte dit eget forsikringsselskab.

Ofte stillede spørgsmål


  • Er kaskoforsikringen lovpligtig?

    Nej, en kaskoforsikring er ikke lovpligtig. Men har du lånt penge af din bank, vil de typisk kræve, at du køber en kaskoforsikring til din bil. 

  • Hvad dækker en kaskoforsikring?

    En kaskoforsikring dækker enhver pludselig skade på det forsikrede køretøj, som ikke er undtaget i vilkårene, samt tyveri af bilen og bilens faste udstyr. Forsikringen betaler for reparation eller ved totalskade for en tilsvarende bil af samme mærke, model, alder, kilometerstand og vedligeholdelse som den totalskadede/stjålne bil.

     

    Forsikringen indeholder også en redningsdækning ved kørsel i udlandet og retshjælp ved private tvister, som opstår i forbindelse med din bil.

  • Hvad dækker en kaskoforsikring ikke?

    Selvom kaskoforsikringen er en allrisk forsikring, som dækker de fleste pludselige skader, er der flere situationer, hvor forsikringen ikke dækker. Det er fx skader

    • Som opstår pga. rust, slitage, stenslag i lak og ridser 
    • I mekaniske/elektriske dele, fx motor, medmindre skaden er sker ved brand, lynnedslag, eksplosion, tyveri, røveri, hærværk eller under transport
    • Lavet med vilje eller ved grov uagtsomhed, fx når man kører over for rødt
    • Der sker fordi føreren var påvirket af spiritus, narkotika eller lignende
    • Hvor føreren ikke har kørekort, med mindre det er dokumenteret, at den manglende kørefærdighed ikke er årsag til uheldet.
  • Kan jeg købe forsikringen uden en selvrisiko?

    Der er forskel på selvrisikomulighederne i de enkelte forsikringsselskaber. I nogle forsikringsselskaber kan du godt købe en forsikring uden en selvrisiko, men det koster noget mere end, hvis du har en selvrisiko, dvs. en egenbetaling, når din bil får skader.

     

    Forsikringsguiden.dk kan du sammenligne priser og dækning på bilforsikringer med og uden selvrisiko.

  • Betaler min kaskoforsikring for en lånebil efter en skade?

    En almindelig kaskoforsikring betaler ikke for udgiften til en lånebil.

     

    Nogle forsikringsselskaber tilbyder en lånebil, hvis du i forbindelse med en kaskoskade bruger et af de værksteder, som de har en særlig aftale med (fordelsværksteder), eller du kan købe en udvidet afsavnsdækning. 

Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.