Tema
Debat

Blå sygesikringskort - hvad dækker det og hvornår?

Hvis du bliver syg på en rejse i EU, kan du i mange tilfælde anvende det blå sygesikringskort. Men det blå sygesikringskort er aldrig en erstatning for en privat rejseforsikring, da der er flere ting, som blå sygesikringskort ikke dækker.

 

Hvor og hvornår dækker det blå sygesikringskort?

Du kan bruge det blå sygesikringskort på både private ferierejser, forretningsrejser, kombinerede ferie- og forretningsrejse i et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz i op til 1 år, eller hvis du får akut behov for behandling pga. en bestående eller kronisk sygdom, som din rejseforsikring ikke dækker.

 

Det blå sygesikringskort er gyldigt i op til fem år. Det er vigtigt, at dit blå sygesikringskort er gyldigt i hele den periode, du opholder dig i udlandet. Du skal selv sørge for at bestille et nyt kort hos Borger.dk, inden det udløber. Det tager normalt 2-3 uger, fra du bestiller kortet, til du modtager det. 

 

Du skal være opmærksom på, at der er særlige regler for det blå sygesikringskort ved studieophold, au-pair-ophold og egentlig udstationering. Læs mere om det blå sygesikringskort hos Styrelsen for Patientsikkerhed eller på Borger.dk.

Ved rejser til Norden er det tilstrækkeligt at medbringe det gule sygesikringskort, da de nordiske lande har indgået en særlig aftale - Nordisk konvention, som du kan læse mere om her.

Du kan finde mere information om, hvordan du er dækket i de enkelte lande her.​

 

Hvad dækker det blå sygesikringskort?

Med det blå sygesikringskort har du har ret til de samme sundhedsydelser som borgerne i det land, du opholder dig i. Du kan komme til at betale hele eller en del af behandlingen selv, hvis det samme gælder for sygeforsikrede borgere i landet. Sæt dig derfor godt ind i, hvordan du er dækket i det land, du skal til, inden du tager afsted.

 

Det blå EU-sygesikringskort dækker kun, hvis lægen, tandlægen eller sygehuset er tilknyttet den offentlige sygesikring i landet.

 

Hvad dækker det blå sygesikringskort ikke?

Det blå sygesikringskort dækker ikke hjemtransport til Danmark - og i nogle lande er udgifter til sygetransport heller ikke dækket. Hvis du ønsker at få dækket alle udgifter til syge- og hjemtransport i forbindelse med sygdom eller dødsfald, skal du købe en privat rejseforsikring. Der gælder særlige regler for hjemtransport fra Finland, Island, Norge og Sverige pga. en aftale blandt de nordiske lande - Nordisk konvention.

 

Det blå sygesikringskort dækker heller ikke den evt. egenbetaling, der kan være ved sygebehandling i det pågældende land. Det skal du selv betale, hvis du ikke har en rejseforsikring.

Det blå sygesikringskort dækker ikke behandling på privathospital/-klinik eller på særlig sygehusklasse, med mindre den offentlige sygesikring i opholdslandet yder den dækning til landets egne borgere. Desuden dækker det blå sygesikringskort heller ikke planlagt behandling, hvis behandlingen er den eneste grund til, at du er rejst til landet.

 

Hvis du vil supplere det blå sygesikringskort med en rejseforsikring, kan du nemt sammenligne pris og dækning på rejseforsikringer på Forsikringsguiden.dk

Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.