Tema
Debat

Deleøkonomi - udlejning og samkørsel

Lejer du din bil ud, eller har du tilmeldt din bil en samkørselsordning, er det vigtigt, at du husker at tjekke, hvordan din bilforsikring dækker. Ellers risikerer du selv at komme til at betale, hvis der sker en skade.

Deleøkonomi har vundet indpas i vores samfund. Mange lejer deres bil ud privat eller tilmelder sig tjenester som fx GoMore eller MinbilDinbil, hvor det er muligt at at leje sin bil ud eller at arrangere samkørsel og på den måde tjene lidt ekstra penge.

Hvis du bruger din bil til et andet formål, end du plejer, er det en god idé at give dit forsikringsselskab besked. En ændring af bilens anvendelse kan få betydning for forsikringsselskabets risiko og dermed også for prisen og dækningen på din forsikring.


Har du ikke den rigtige forsikring, kan du selv komme til at betale, hvis der sker en skade, mens din bil er udlejet eller bliver brugt erhvervsmæssigt - både skader på din egen bil og på andre - herunder også alvorlig personskade. Involverer et uheld andre, vil de tilskadekomne få erstatning fra bilens ansvarsforsikring, men du kan risikere, at forsikringsselskabet efterfølgende sender regningen til dig. Samtidig er det ikke sikkert, at skaden på din egen bil er dækket.

 

Privat biludlejning

Der gælder særlige regler for og krav til forsikring af biler, der bliver brugt til udlejning. Det er endnu uklart, om privat biludlejning er omfattet af denne bekendtgørelse. Tal derfor med dit forsikringsselskab. Se hele bekendtgørelsen for udlejningskøretøjer her

I nogle tilfælde følger der en særlig forsikring med, når du lejer din bil ud gennem en udlejningsportal. Sørg altid for at sætte dig godt ind i vilkår og dækning. 

 

Samkørsel

Samkørsel kan i nogle tilfælde blive betragtet som erhvervsmæssig kørsel (transport mod betaling):

Der er ikke helt klare retningslinjer for, hvornår samkørsel bliver til erhvervsmæssig kørsel. Men afgørende for vurderingen er bl.a.:

  • hvad formålet med samkørslen er
  • om der er penge involveret, herunder hvor mange
  • hvor ofte det finder sted (lejlighedsvist eller mere systematisk).

Er der ingen betaling/ydelse involveret, vil din forsikring normalt dække som med alt anden samkørsel med fx en ven, kollega m.m. Er du i tvivl, om din forsikring dækker, er det altid en god idé at kontakte dit forsikringsselskab og få et skriftligt svar.

Udlejning af køretøjer