Tema
Debat

Privat biludlejning og samkørsel

Ved privat biludlejning og samkørsel er det vigtigt, at du husker at tjekke, hvordan din bilforsikring dækker. Ellers risikerer du selv at komme til at betale, hvis der sker et uheld.

 

Deleøkonomi har vundet indpas i vores samfund. Mange benytter sig af privat biludlejning eller tilmelder sig deletjenester som fx GoMore eller MinbilDinbil, hvor det er muligt at arrangere både privat biludlejning og samkørsel - og på den måde tjene lidt ekstra penge.

Hvis du bruger din bil til et andet formål, end du plejer, fx privat biludlejning eller erhvervsmæssig kørsel (mod betaling), er det vigtigt, at du giver dit forsikringsselskab besked. En ændring af bilens anvendelse, kan nemlig få betydning for forsikringsselskabets risiko - og dermed også for prisen og dækningen på din bilforsikring.


Har du ikke den rigtige forsikring, kan du selv komme til at betale, hvis der sker en skade under fx privat biludlejning eller erhvervsmæssig brug (kørsel mod betaling). Det gælder både ved skader på din egen bil og skader på andre - herunder også alvorlig personskade. Involverer et uheld andre, vil de tilskadekomne få erstatning fra bilens ansvarsforsikring, men du kan risikere, at forsikringsselskabet efterfølgende sender en del af regningen til dig. Samtidig er det ikke sikkert, at skaden på din egen bil er dækket.

 

Privat biludlejning

Der gælder særlige regler for og krav til forsikring af biler, der bliver brugt til udlejning. Det er endnu uklart, om privat biludlejning er omfattet af den bekendtgørelse. Tal derfor med dit forsikringsselskab om, hvordan du er dækket ved privat biludlejning. Du kan se hele bekendtgørelsen for udlejningskøretøjer her

I nogle tilfælde følger der en særlig forsikring med ved privat biludlejning gennem en udlejningsportal. Sørg altid for at sætte dig godt ind i udlejningsportalens vilkår og dækning. 

 

Samkørsel

Samkørsel kan i nogle tilfælde blive betragtet som erhvervsmæssig kørsel (transport mod betaling):

Der er ikke helt klare retningslinjer for, hvornår samkørsel bliver til erhvervsmæssig kørsel. Men afgørende for vurderingen er bl.a.:

  • hvad formålet er med din samkørsel
  • om der er penge involveret, herunder hvor mange
  • hvor ofte samkørsel finder sted (lejlighedsvist eller mere systematisk).

Er der ingen betaling/ydelse involveret, vil din forsikring normalt dække som med alt anden samkørsel med fx en ven, kollega m.m. Er du i tvivl, om din forsikring dækker ved samkørsel, er det altid en god idé at kontakte dit forsikringsselskab og få et skriftligt svar.

Udlejning af køretøjer


Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.