Tema
Debat

Ansvarsforsikring på bil

En ansvarsforsikring til en bil og andre motorkøretøjer, fx knallert og motorcykel, er lovpligtig. Som ejer skal du derfor altid købe en motoransvarsforsikring, når du køber bil.

 

Efter Færdselslovens bestemmelser skal den ansvarlige for et motorkøretøj erstatte de skader, som køretøjet laver ved færdselsuheld og eksplosion eller brand, der stammer fra køretøjets brandstofanlæg. Det betyder, at ejeren altid er erstatningspligtig for disse uheld. Det gælder også, selv om føreren var uden skyld i færdselsuheldet. Erstatningen bliver betalt via motorkøretøjets lovpligtige ansvarsforsikring.

 

 

 

Mangler du en bilforsikring?

På Forsikringsguiden.dk kan du sammenligne pris og dækning på bilforsikringer.

Forsikringsguiden

Motoransvarsforsikring

En ansvarsforsikring for et motorkøretøj er lovpligtig og dækker det erstatningsansvar, som ejer eller bruger kan blive mødt med, når der opstår uheld. Ansvarsforsikringen dækker pr. uheld personskader eller tab af forsørger op til 141 mio. kr. og tingskader op til 28 mio. kr (2024). Beløbene bliver reguleret hvert år pr. 1. januar.

Forsikringen dækker under kørsel i både Danmark, EU og udenfor EU, når landet er tilsluttet grønt kortordningen. Læs mere om forsikring på bilferie

 

Føreren og førerens ting er ikke dækket

Ansvarsforsikringen dækker ikke skade på føreren af køretøjet. Derimod er passagererne dækket.

Forsikringen dækker heller ikke skade på forsikringstagerens eller brugerens ting, ligesom den ikke dækker skade på et tilkoblet køretøj - fx en trailer eller campingvogn.

Støder du sammen med en anden bil, kan du som fører få erstatning fra modpartens motoransvarsforsikring. Ved uheld i Danmark gælder det også, selvom du er skyld i, at uheldet sker. Din erstatning kan dog blive nedsat, hvis du har opført dig meget uansvarligt. Ved eneuheld har du som fører kun mulighed for erstatning fra din egen ulykkesforsikring eller førerpladsforsikring.

Du skal sende dit krav om erstatning til modpartens forsikringsselskab. Oplysninger får du hos din modpart eller hos politiet. Har du kun nummerpladen på modpartens bil, kan du også selv slå op, hvor bilen er forsikret på enten SKAT's eller DFIM's (Dansk Forening for International Motorkøretøjsforsikring) hjemmeside.

Erstatning til passager

Som passager kan du få erstatning fra det køretøjs motoransvarsforsikring, hvor du er passager. Det gælder også, hvis du er i familie med bilens fører. Har du selv opført dig meget uansvarligt ved fx at køre med en fører, som var fuld, kan din erstatning blive nedsat.

Du skal sende dit krav om erstatning til det forsikringsselskab, som har forsikret den bil, du er passager i. Hvis en anden er skyld i skaden, vil forsikringsselskabet typisk forsøge at få erstatningen tilbagebetalt af den skyldige part/dennes forsikringsselskab.

Sker uheldet i udlandet, er det uheldsstedets regler, der gælder. Det kan derfor i nogle tilfælde være en fordel for dig at søge erstatning fra modpartens forsikring, hvis denne er skyld i skaden.

 

Ofte stillede spørgsmål


 • Hvorfor er en ansvarsforsikring på en bil lovpligtig?

  Det følger af Færdselslovens bestemmelser, at enhver bil skal have en ansvarsforsikring. En ansvarsforsikring er nødvendig, fordi den dækker dit erstatningsansvar, hvis du laver skader skader på andre personer eller deres ting med din bil. Dermed er skadelidte altid sikret en erstatning for den skade, som bilen laver.

   

  Forsikringen giver altså både en tryghed for dig som fører og andre bilister/trafikanter. 

   

   

 • Hvem er omfattet af bilens ansvarsforsikring?

  Bilens ansvarsforsikring omfatter ejeren og enhver, som lovligt benytter bilen.

 • Hvor dækker en ansvarsforsikring på en bil?

  En ansvarsforsikring på en bil dækker i Danmark og i alle EU-lande og lande uden for EU, som er tilsluttet grønt kortordningen. Du kan læse mere om det grønne kort her.

 • Hvad dækker bilens ansvarsforsikring?

  Bilens ansvarsforsikring dækker det erstatningsansvar, man kan blive mødt med som ejer eller bruger af en bil, hvis der sker skader, mens bilen er i brug som køretøj. Ansvarsforsikringen dækker ikke skade på føreren af bilen.

  Erstatningen er fastsat efter reglerne i Erstatningsansvarsloven og forsikringen dækker med de summer, som er fastsat i Færdselsloven.

 • Hvad dækker bilens ansvarsforsikring ikke?

  Bilens ansvarsforsikring dækker ikke ansvar for skade:

  • På føreren
  • På ting, som tilhører føreren, brugeren, ejeren eller dennes husstand og virksomhed
  • På et køretøj, som er koblet til bilen, fx en trailer
 • Hvad koster en ansvarsforsikring på en bil?

  Prisen varierer fra forsikringsselskab til forsikringsselskab og afhænger bl.a.

  • Hvilken bil du har
  • Hvor længe du har kørt skadefrit i eget navn
  • Hvor du bor
  • Din alder

  Forsikringsguiden.dk kan du sammenligne pris og dækning på bilforsikringer hos en lang række forsikringsselskaber.

Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.