Bruger du ikke dit sommerhus i vinterhalvåret, er det en god idé at bruge lidt tid på at få lukket det ordentlig ned, så du slipper for både tyveri og frostskader.

Tyveri fra sommerhus i vinterhalvåret

I vinterhalvåret har tyvene arbejdsro i sommerhusområder. Så det er ekstra vigtigt, at det er besværligt tyven at komme ind, og at der er så få værdier som muligt i dit sommerhus. 

Du kan gøre livet surt for indbrudstyven ved at:
  • Sikre døre og vinduer
  • Etablere nabohjælp
  • Trække gardinerne fra, så det er tydeligt, at der ikke er noget at komme efter
  • Fjerne alle ekstra nøgler, som kan være gemt ved sommerhuset - også for at forsikringen dækker
  • Tage ting, der kan friste tyvene, med hjem - fx dyr elektronik og kunst
Der er selvfølgelig ting, man ikke lige tager med sig, fx hårde hvidevarer, møbler og andet inventar. Derfor bør du altid sikre dit hus grundigt og tale med dine naboer om at holde øje med hinandens sommerhuse.

Begrænset dækning ved tyveri

De fleste fritidshusforsikringer dækker ikke simpelt tyveri, dvs. tyveri udendørs og fra ulåst bygning, når du ikke opholder dig i huset (er ubeboet). Derfor er det en god ide at få gemt fx havemøbler, grill, parasol, haveredskaber og andre udendørs ting/værdier af vejen fra sommerhuset i vinterhalvåret. 
Et sommerhus bliver normalt betragtet som ubeboet, når der ikke finder overnatning sted i huset. Weekendophold eller lignende betyder ikke, at stedet er beboet i den mellemliggende tid. Der kan være nogle selskaber, som dækker visse ting udendørs i sommerperioden. Men det skal i givet fald stå i dine forsikringsvilkår, hvis der er særlige regler. 
Der kan også være en begrænset dækning ved tyveri og indbrud fra et udhus eller garage. En fritidshusforsikring dækker ofte ikke tyveri af særligt værdifuldt indbo, fx elektronik, spiritus eller kunst, når det er opbevaret i et udhus/garage - og almindeligt indbo, fx tøj, køkkenting, møbler m.m., er ofte dækket indtil et fast beløb eller procentdel af den samlede forsikringssum. Tjek, hvad der gælder for din forsikring af dit sommerhus i vinterhalvåret.

Frostskader i sommerhus i vinterhalvåret

Hvis vinteren byder på hårde frostgrader, er der stor risiko for, at vandrørene sprænger i dit sommerhus i vinterhalvåret. Men du kan gøre meget for at forebygge det.

  • Luk for vandet ved hovedhanen og åben for alle husets vandhaner
  • Tøm blandingsbatterier for vand
  • Tøm vaske- og opvaskemaskiner for vand
  • Tøm eller sørg for at frostsikre toilettet, fx med frostvæske. 

Får du ikke tømt vandinstallationerne, skal du holde sommerhuset helt frostfrit – også for at forsikringen dækker eventuelle skader. Din fritidshusforsikring dækker nemlig ikke vandskader efter frostsprængte rør, hvis det sker i rum, der ikke er tilstrækkeligt opvarmede.

Husk forsikring på dit sommerhus

 

Du kan gøre meget for at passe på dit sommerhus. Men er uheldet alligevel ude, er det godt at have en fritidshusforsikring. 

 

Sammenlign priser og dækning på Forsikringsguiden.dk

 

Ofte stillede spørgsmål


Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.