Tema
Debat

Forsikring af cykel via indboforsikringen

Som hovedregel er din cykel forsikret, hvis du har en indboforsikring. Du kan dog komme ud for, at cykeldækning er noget, du skal vælge til, når du køber en indboforsikring, og oftest dækker forsikringen også kun cykler op til en vis værdi. Er det ikke nok, kan du ofte udvide dækningen mod ekstra betaling.

Skader der er dækket

  • Brand: Din cykel er dækket i tilfælde af brand.
  • Hærværk: Hærværk på din cykel er normalt kun dækket på din bopæl eller ved tyveri af cyklen eller ved tyveriforsøg af cyklen.
  • Tyveri: Din forsikring erstatter en stjålet cykel, hvis cyklen var låst med en godkendt cykellås.
  • Ansvar: Kører du ind i andre, og det er din skyld, er dit ansvar dækket på indboforsikringen. Det gælder ikke, hvis du med vilje kører ind i andre.

Vær opmærksom på, at du i enkelte forsikringsselskaber skal købe en særlig cykeldækning for at din cykel er dækket af indboforsikringen. Tjek din forsikringsaftale, eller spørg dit forsikringsselskab.

 

Regler ved tyveri

For at få erstatning for den stjålne cykel skal du anmelde tyveriet til

 

  • politiet 
  • dit forsikringsselskab.

Dit forsikringsselskab skal have oplysning om cyklens stelnummer samt dit låsebevis som dokumentation for, at cyklen havde en godkendt lås. Gem derfor både kvittering og låsebevis på din cykel. Vær opmærksom på, at nogle selskaber dækker kun, hvis cyklen har et dansk stelnummer. Tjek derfor dine vilkår, hvis du har købt din cykel i udlandet, og den ikke har et dansk stelnummer. Politiet kan hjælpe dig med et såkaldt politistelnummer.

På indboforsikringen er der en afskrivningstabel til beregning af erstatning ved cykeltyveri. Det er genanskaffelsesprisen for en tilsvarende ny cykel, at dit forsikringsselskab afskriver på. Vær opmærksom på, at din forsikring typisk kun dækker cykler op til et vist beløb. Tjek derfor dine forsikringsvilkår, og undersøg, om du kan købe en udvidet cykeldækning, hvis din cykel er dyrere end, hvad du maksimalt kan få i erstatning.

Genlevering 

Dit selskab har også mulighed for at genlevere en tilsvarende cykel. Ønsker du i stedet at købe din nye cykel hos din egen cykelhandler til en dyrere pris, skal du være opmærksom på, at selskabet kan opgøre erstatningen ud fra deres egen genanskaffelsespris, når de

 

  • har skrevet det i vilkårene
  • rent faktisk er i stand til at levere en tilsvarende cykel
  • har tilbudt dig genlevering, og du har afvist tilbuddet
  • ikke samtidig afskriver på erstatningen som følge af alder, brug osv.

Køreskader ikke dækket

Normalt dækker din indboforsikring ikke, hvis din cykel bliver ødelagt, fordi du vælter eller kører ind i noget. Det kan være dækket, hvis du har købt en udvidet cykeldækning, som nogle selskaber tilbyder.

 

Bliver du fx kørt ned af en bil eller en anden cykel, og du ikke har købt en udvidet dækning, har du mulighed for at kræve erstatning af bilens eller cyklistens ansvarsforsikring.

 

Vidste du?

At den gennemsnitlige erstatning for cykeltyveri er steget fra 2.575 kroner i 2004 til 4032 kroner i 2015?